Leegstandvergunning

U kunt uw leegstaande koopwoning tijdelijk verhuren. Hiervoor heeft u een leegstandvergunning nodig.

Voorwaarden leegstandvergunning

U kunt een leegstandvergunning aanvragen als de woning leeg staat en te koop staat. U moet wachten met een huurovereenkomst afsluiten totdat u de vergunning heeft. De toekomstige huurder mag voor die tijd ook nog niet ingeschreven staan op het adres van de woning.

Vergunning aanvragen

U vraagt een leegstandvergunning aan door het aanvraagformulier Leegstandvergunning van de Rijksoverheid te downloaden, in te vullen en te mailen naar postbus@odra.nl.

Vergunning verlengen

U kunt uw leegstandvergunning alleen verlengen als u de vergunning voor 1 juli 2013 heeft gekregen en deze nog geldig is. Mail uw verzoek naar postbus@odra.nl met de volgende gegevens:

  • kenmerk en zaaknummer van de oude leegstandvergunning
  • adres van de woonruimte
  • uw naam en huidige adres

Na uw aanvraag

U krijgt binnen 3 weken reactie op uw aanvraag voor een nieuwe leegstandvergunning. Bij een verlenging krijgt u een brief met ons nieuwe besluit.

Kosten

Een leegstandvergunning aanvragen kost € 93. Een verlenging kost € 58. U vindt alle tarieven in de Legesverordening 2024.  

Huurprijs woning

Als u na 1 juli 2013 een leegstandvergunning heeft gekregen, dan mag u zelf bepalen welke huurprijs u vraagt voor uw woning. Bij oudere vergunningen staat de huurprijs in de vergunning.

Geen huurbescherming

De normale regels voor huurbescherming gelden niet bij tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandswet. De huurder heeft hierdoor geen huurbescherming als de huur stopt. De huurovereenkomst moet wel voor ten minste 6 maanden zijn. De opzegtermijn is minimaal 1 maand voor de huurder en minimaal 3 maanden voor de verhuurder. Als de vergunning verloopt, stopt de huurovereenkomst ook automatisch.

Contact

Bij vragen kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA). De ODRA behandelt voor ons de aanvragen voor leegstandvergunningen.