Geldzorgen? Hier krijgt u hulp en ondersteuning

De hoge energierekeningen en de stijgende kosten kunnen een probleem voor u vormen. Als dat zo is dan kunt u hier zien welke hulp u kunt krijgen. Het overzicht wordt telkens bijgewerkt als er nieuwe maatregelen bekend zijn. Hulp vragen is in ieder geval de eerste stap in het vinden van een oplossing.

Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijkheden. 

Extra geld voor het betalen van de energierekening (energietoeslag)

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien in aanmerking komen voor een energietoeslag. De toeslag kan tot 30 juni 2024 aangevraagd worden. Meer informatie vindt u op www.arnhem.nl/energietoeslag

Extra geld en hulp bij een laag inkomen

Er zijn verschillende voorzieningen waar u gebruik van kunt maken als u een laag inkomen heeft. Naast landelijke regelingen zoals huur- en zorgtoeslag kunt u bij de gemeente terecht voor bijvoorbeeld een Gelrepas, een gunstige zorgverzekering, hulp als u onverwachte noodzakelijke uitgaven hebt of hulp bij woonkosten. Mogelijk komt u hiervoor in aanmerking. Bekijk het overzicht van regelingen voor ondersteuning bij een laag inkomen.

Voor hulp bij het vinden van werk of het aanvragen van een uitkering kunt u terecht bij onze afdeling Werk en Inkomen. Meer informatie hierover vindt u op www.arnhem.nl/werkeninkomen. Bellen kan via telefoonnummer 0800-1809.

Algemene hulp bij geldzorgen

Heeft u geldzorgen, omdat u uw baan bent kwijtgeraakt of uit elkaar gaat? Of heeft u bijvoorbeeld vragen over moeilijke brieven die u ontvangt van organisaties? Goed Geregeld Arnhem, onderdeel van Stichting Rijnstad, kan u hierbij helpen. In elke wijk van Arnhem zijn er inloopspreekuren waar u gratis en zonder afspraak naartoe kunt gaan. Op de website van Goed Geregeld Arnhem ziet u wanneer en waar in uw wijk een spreekuur is. Ook kunt u contact opnemen op werkdagen (behalve op dinsdag) van 09.00 tot 11.00 uur via telefoonnummer 026-3127999 voor gratis advies.

Sociale lening aanvragen Kredietbank Nederland

U kunt een sociale lening aanvragen via de Kredietbank Nederland (KBNL). Bijvoorbeeld voor een reparatie of een nieuwe tv.

De lening is bedoeld voor inwoners:

  • met een inkomen tot 130% van het bijstandsniveau
  • die ouder dan 65 jaar zijn
  • met een achterstandsmelding bij de Stichting BKR, of
  • met een tijdelijke verblijfsvergunning

U kunt maximaal € 5.000 aanvragen. De gemeente Arnhem staat borg voor de sociale lening en betaalt de aanmeld- en beheerkosten voor de lening. Als inwoner betaalt u de geldende rente voor de lening. De lening kunt u aanvragen via de website Kredietbank Nederland.

U kunt ook hulp vragen bij de Sociale Wijkteams Arnhem om de aanvraag in te dienen. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 088-2260000.

Hulp voor ondernemers en organisaties

Bent u ondernemer uit Arnhem en maakt u zich zorgen over uw financiële situatie? Wij kunnen u gratis helpen om grip op uw financiën te krijgen. We kijken welke hulp of financiële ondersteuning mogelijk is. Via ons kunt u ook gratis hulp en advies krijgen van professionals uit het bedrijfsleven. Meer informatie vindt u op www.arnhem.nl/geldzakenondernemers. U kunt contact opnemen via telefoonnummer 0800-1809. 

Bent u een instelling of organisatie verbonden aan de gemeente Arnhem, zoals een (buurt)vereniging, sportclub of culturele instelling? Dan kunt u met uw vragen terecht via ondernemen@arnhem.nl

Hulp bij geldzorgen door een wijkcoach

Een coach van het wijkteam kan u helpen weer overzicht in uw financiën te krijgen. Kijk voor meer informatie op www.wijkteamsarnhem.nl of bel voor het maken van een afspraak met 088-2260000. 

Wil je meer weten over hoe het wijkteam werkt? Bekijk de YouTube-video waarin Marieke je meer vertelt over het wijkteam.

Hulp voor jongeren jonger dan 27 jaar 

Ben je jonger dan 27 jaar? Is je inkomen gedaald of ben je je (bij)baan kwijt en wil je weten waar je recht op hebt? Met al je geldvragen, geldzorgen of schulden kun je terecht bij Opr€cht. Je kunt bellen of appen via 06-49140283 of mailen naar info@wijzijnoprecht.nl

Wil je meer weten over hoe het eerste contact met Opr€cht eruitziet? Bekijk de video waarin Jaouad je laat zien hoe Opr€cht kan helpen.

De Gelrepas

Met een laag inkomen komt u in aanmerking voor een Gelrepas. Op de pas staat een persoonlijk tegoed (geld). Het tegoed kunt u besteden aan diverse activiteiten: sport, cultuur en recreatie. Daarnaast biedt de Gelrepas extra tegoeden voor (sport)kleding, schoolspullen voor kinderen en jongeren en de peuterspeelzaal. Tenslotte biedt de Gelrepas een tegemoetkoming in kosten voor de dierenarts. Vraag de Gelrepas aan als u hiervoor in aanmerking komt

Slim besparen op uw energierekening

Om de kosten van het levensonderhoud te verlagen is het verstandig op uw energiegebruik te besparen. Dit kan honderden euro’s per jaar schelen. We helpen u hier graag bij.

Energiecoach

Een energiecoach van de Energiebank regio Arnhem helpt u gratis met bespaartips en advies en plaatst bespaarproducten in uw woning. De gemeente betaalt de energiebesparende producten, dus het kost niks. 

Afspraak maken? Kijk op www.arnhemaan.nl/energiecoach

Voedsel-, Kleding- en Speelgoedbank

Voedselbank Arnhem

Heeft u te weinig geld om eten te kopen? Dan kunt u mogelijk een voedselpakket van de voedselbank krijgen. Dit aanvragen gaat altijd via een hulpverlener, zoals een wijkcoach. Kijk voor meer informatie op de website van Voedselbank Arnhem.

Kledingbank Arnhem

Stichting Kledingbank Arnhem en omgeving geeft goede bruikbare kleding aan mensen die het hard nodig hebben, maar het zelf niet (meer) kunnen betalen. Zo leveren ze een bijdrage aan de armoedebestrijding in Arnhem en omgeving. Ook wordt verspilling tegengegaan door gebruikte kleding te hergebruiken.

De Speelgoedbank 

Heeft u te weinig geld om speelgoed te kopen voor uw kinderen? In de speelgoedwinkels van Speelstoet kunnen kinderen zelf hun speelgoed uitzoeken zonder dat het afgerekend hoeft te worden. Er zijn verschillende locaties in Arnhem. Op de website van Speeltoet vindt u meer informatie over hoe u zich kunt aanmelden. 

Ophaalpunten menstruatieproducten

In samenwerking met Voedselbank Arnhem kunnen mensen die menstrueren en zelf geen tampons of maandverband kunnen kopen, deze gratis krijgen op verschillende plekken in de stad. Bekijk het overzicht van afhaalpunten voor menstruatieproducten.