Privacy en ongewenst gedrag

Je verhuurder mag nooit zomaar je huis of kamer binnenkomen. Hij of zij moet dit eerst aankondigen en een afspraak maken, zodat er iemand thuis is om open te doen. Als je verhuurder toch onverwachts binnenkomt, dan sta je in je recht om er iets tegen te doen. Ook tegen discrimineren en bedreigen gelden regels en kun je als huurder iets doen.

Geen huurbaas plots op de stoep, dat huurt lekker

Wat kan ik doen als mijn verhuurder onaangekondigd langskomt?

Maak je verhuurder duidelijk dat dit niet zo hoort en dat hij of zij terug kan komen op afspraak. Je kunt ook aangifte doen van huisvredebreuk als de verhuurder je eigen kamer zonder toestemming is binnengekomen. Je mag van je eigen kamer de cilinders in de deur vervangen (bewaar altijd de oude zodat je bij vertrek weer kunt omwisselen). Van het verwisselen van de cilinder kun je de verhuurder schriftelijk op de hoogte stellen. Als huurder ben je wel verplicht mee te werken aan het maken van een afspraak voor renovatie of inspectie.

Wat moet ik doen als mijn verhuurder me bedreigt?

Als je verhuurder je met geweld bedreigt moet je aangifte doen bij de politie en kun je bellen naar 0900-8844. Meld de bedreiging ook bij de gemeente. 

De Wet goed verhuurderschap is er om huurders te beschermen tegen ongewenst gedrag zoals bedreiging. De gemeente Arnhem heeft daarvoor een meldpunt ingesteld waar huurders en woningzoekenden terecht kunnen als ze (ongewenst) gedrag ervaren van verhuurders of verhuurbemiddelaars.

Wat kan ik doen tegen ongewenst gedrag van mijn verhuurder?

De eerste stap is bij je huurbaas aangeven dat je het gedrag niet prettig vindt. Houd ook een logboek bij waarin je het ongewenste gedrag met datum en tijd noteert. Zorg dat je brieven, e-mails en het overzicht van in- en uitgaande telefoongesprekken met je huisbaas bewaart. Zo bouw je een dossier op dat je kunt gebruiken om voor jezelf op te komen.

Sinds 1 juli 2023 is er de Wet goed verhuurderschap. Deze wet moet ongewenst gedrag van verhuurders voorkomen. Denk hierbij aan discrimineren, bedreigen, het niet willen opstellen van een schriftelijk huurcontract, te hoge borg vragen en het verkeerd afhandelen van servicekosten. De gemeente Arnhem heeft daarom een meldpunt ingesteld waar huurders en woningzoekenden terecht kunnen als ze (ongewenst) gedrag ervaren van verhuurders of verhuurbemiddelaars. 

Voor hulp bij het aanpakken van ongewenst gedrag kun je contact opnemen met De Huurdersbalie