Lees de ervaringsverhalen

Praten over zelfdoding is best spannend, maar minder moeilijk dan je misschien denkt. Omar, Tamara, Sebastian en Sharon delen hun verhaal.

 • Omar Ahbouk: “Praat niet óver mensen met zelfmoordgedachten, praat mét ze!”

  Praten over zelfdoding is best spannend, maar minder moeilijk dan je misschien denkt. Een gesprek kan namelijk enorm opluchten en het begin zijn van een oplossing. “Geef mensen je vertrouwen en blijf in contact met ze”, vindt Omar Ahbouk, jongerenwerker en eigenaar van Omar Gym in Malburgen. “Geen mens hoeft eenzaam te zijn.”

 • Tamara Baars: “Praten over zelfdoding moét. Stel open vragen, hoe moeilijk ook.”

  Praten over zelfdoding is best spannend, maar minder moeilijk dan je misschien denkt. Een gesprek kan namelijk enorm opluchten en het begin zijn van een oplossing. “Neem er wel echt de tijd voor en kies een goede plek”, vindt Tamara Baars, die haar broertje Koen in 2008 verloor door zelfdoding. “Ik zou het gesprek nu anders aangaan.”

 • Sebastian Rogacki: “Mensen met zelfmoordgedachten willen eigenlijk helemaal niet dood.”

  Praten over zelfdoding is best spannend, maar minder moeilijk dan je misschien denkt. Een gesprek kan namelijk enorm opluchten en het begin zijn van een oplossing. “Iedereen kan zo’n gesprek voeren”, vindt Sebastian Rogacki, coach bij het Wijkteam in Malburgen. “Het begint met luisteren en de ander zien. En vragen hoe het écht met iemand gaat.”

 • Sharon Oonk: “Wees vooral jezelf als je een gesprek over zelfdoding aangaat.”

  Praten over zelfdoding is spannend, maar minder moeilijk dan je zou denken. Een gesprek kan enorm opluchten en het begin zijn van een andere uitweg. “Ook als je geen hulpverlener bent kun je echt het verschil maken”, vindt Sharon Oonk, psycholoog bij IrisZorg in Arnhem. “Wees gewoon jezelf. Je zult verbaasd zijn hoeveel je als naaste kunt betekenen.”