Pleegvader zijn verrijkt mijn leven

“We leren zelf nog iedere keer van onze pleegdochter”, vertelt pleegouder Mark. Samen met zijn vrouw en dochter (11 jaar) woont hij in Heijenoord, in Arnhem-Noord. Eens in de 3 weken komt hun pleegdochter Emily* een lang weekend bij hen.

“Emily komt al een aantal jaren bij ons, sinds ze 3 was. Ze is nu 9 jaar. Het is fantastisch om haar te zien opgroeien en om daar een rol in te mogen spelen. Het viel ons meteen op hoe zelfverzekerd Emily was, ze heeft een sterke eigen wil. Ze vertelt graag en is dol op knuffelen. Als zij vindt dat ze aan de beurt is, dan is ze aan de beurt.”

“Onze pleegdochter is gewoon echt ontzettend leuk. Ze kan een echte dondersteen zijn, maar ze is heel creatief en superslim. Zo heb ik me bij een spelletje Mastermind wel eens afgevraagd of ze niet vals speelde omdat ze zo snel en goed was, maar ze deed het netjes volgens de regels. Prachtig om te zien! Ze is ook dol op het lezen van Donald Ducks, daar is ze dan ook niet van weg te slaan, maar we vinden het belangrijk om ook samen lekker naar buiten te gaan en te ravotten.” 

Ieder gezin en kind is anders

“In het begin was het best een uitdaging voor alle betrokkenen hoor, om te wennen aan de nieuwe situatie. Emily heeft natuurlijk haar eigen moeder, en ieder gezin is anders. We wilden Emily kennis laten maken met ons gezinsleven, onze manier van leven. Je neemt haar daarin mee, maar je hebt toch een kind van iemand anders in huis waar je verantwoordelijk voor bent. Dat is soms zoeken naar de grenzen die je stelt. Zeker als het kind bij haar moeder thuis andere regels heeft.”

De keuze voor deeltijdpleegzorg

Voor de dochter van Mark was het in het begin ook wel wennen, omdat zij als enig kind was opgegroeid. Het begon met een dubbel gevoel en veel vragen, maar nu gaat het erg goed samen. “Emily is nu ook een soort zusje voor onze dochter, ze missen elkaar ook als ze elkaar een tijdje niet zien.” 

Mark en zijn gezin hebben gekozen voor deeltijdpleegzorg. Emily woont bij haar moeder en ze komt eens in de 3 weken een lang weekend bij haar pleeggezin. “Haar moeder brengt haar op vrijdagmiddag en wij brengen haar op zondag weer terug. Voor ons werkt dat goed”. Er zijn nog veel meer vormen van pleegzorg, van voltijd tot crisis. Buddy worden is ook mogelijk: soms is een luisterend oor bieden al voldoende om iemand echt te helpen. 

Het matchingproces 

“We kozen voor pleegzorg omdat je echt iets kunt betekenen voor een kind. Dat is heel erg fijn. Zelf heb ik ook in mijn jeugd te maken gekregen met pleegzorg, na het overlijden van mijn moeder toen ik 15 jaar was. Dat heeft ook meegespeeld in de keuze, en mijn vrouw werkt al jaren als hulpverlener in de jeugdzorg.”

“Mijn vrouw en ik hebben het er van tevoren natuurlijk goed over gehad: willen we dit echt doen? En hoe vaak dan, wat vinden we daarin belangrijk? De begeleiding door Entrea Lindenhout is daarbij erg belangrijk. Er wordt ook echt goed gekeken bij het matchingproces: wat zou passen bij ons als gezin? Het was bijvoorbeeld belangrijk dat Emily niet dezelfde leeftijd had als onze dochter, maar dat zij een paar jaar verschillen. Zo hebben zij ieder hun eigen rol binnen ons gezin”. 

Boekjes lezen en buiten spelen

Wat is het allerleukste aan pleegouder zijn? “Je kunt echt het verschil maken. We zien gewoon een meisje van dichtbij opgroeien. Natuurlijk zijn er verschillen tussen haar opvoeding thuis en bij ons, maar we hebben een goede band met Emily’s moeder. Hoe knap is het van haar om eens in de 3 weken haar dochter bij ons te brengen, in vertrouwen? Wij doen ons best, zij ook, en zo werkt het goed.”

“Emily heeft niet zoveel familie. Wij kunnen haar letterlijk en figuurlijk een grotere wereld laten zien. Je ziet het vertrouwen in haar ogen, dat is zo bijzonder. Tegen mensen die geïnteresseerd zijn om pleegouder te worden zou ik willen zeggen: als je tijd, aandacht en liefde over hebt - en je hebt wat doorzettingsvermogen, dat zeg ik er ook bij – dan is het echt een aanrader. Het verrijkt je leven. De eerste vraag die ze stelt als ze bij ons komt is: wat eten we vanavond? Ze past er perfect bij, want wij zijn ook alle 3 dol op lekker eten!”

Pleegvader Mark en zijn gezin die een spelletje spelen samen met pleegdochter Emily