Het verminderen van restafval

In een volledige circulaire economie bestaat afval niet meer. Vrijwel alle materialen en producten worden hergebruikt en gerecycled. Restafval dat de verbrandingsoven in gaat is dan ook verleden tijd. We streven ernaar dat we in 2026 op 10% afvalvermindering zitten ten opzichte van 2019, dat betekent 181 kg per inwoner per jaar.

Hoe kan ik bijdragen aan minder (rest)afval?  

Bent u inwoner van Arnhem en wilt u bijdragen aan minder (rest)afval? Dat kan. 

Gebruik uw producten zo lang mogelijk of geef ze een tweede leven

Geef of verkoop ze aan een volgende gebruiker. En natuurlijk ook andersom. Heeft u iets nodig? Kijk of u het van iemand over kan nemen voordat u iets nieuws koopt. 

Laat uw spullen maken bij een Repair Café

Zijn uw spullen kapot? Laat het maken bij een Repair Café. Bij het Repair Café repareren handige vrijwilligers van alles en nog wat: senseo’s, strijkijzers, textiel, speelgoed en meer. De reparateurs dagen bezoekers uit zoveel mogelijk zelf te repareren, uiteraard onder begeleiding van de reparateurs. Meer informatie vindt u op de website van het Repair Café.  

Voorkom voedselverspilling

Gemiddeld gooien we nog steeds bijna 35 kg eten per jaar weg. Dat is makkelijk te voorkomen. Bewaar uw eten goed en kook met restjes. Dat scheelt al veel. Meer tips vindt u op de website van het Voedingscentrum

Gooi het op de juiste manier weg

Heeft u toch iets dat niet meer bruikbaar is? Gooi het dan op de juiste manier weg. Door goed te scheiden kunt u er voor zorgen dat het bijvoorbeeld gerecycled kan worden. Meer over afval scheiden vindt u op onze pagina 'Afval'.