Democratieprogramma
Ontdek de wereld van de lokale politiek! Met het democratieprogramma maakt de Arnhemse jeugd op een leuke en leerzame manier kennis met de gemeentepolitiek en democratische besluitvorming in eigen stad. Het democratieprogramma bestaat uit een bezoek op het stadhuis of een bezoek van een raadslid in uw klas.
Bezoek stadhuis
Primair onderwijs, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs
Leerlingen van het primair onderwijs, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs kunnen het spel Democracity van Prodemos spelen. In Democracity ervaren leerlingen hoe de raad werkt en bouwen zij zelf een stad. Letterlijk: in de raadzaal ligt een spelkleed klaar en spelblokken (gebouwen en voorzieningen). In 2 uur tijd mogen zij met hun bedachte partij in hun verzonnen stad bepalen hoe de stad eruit komt te zien. Bedrijven? Of juist meer bomen? Een middelbare school? Of liever een speeltuin? Tijd om samen keuzes te maken. Dat doen ze net als echte raadsleden door te spreken in de microfoons. Leerlingen ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en overeenstemming nodig zijn in een democratische samenleving. De spelleiders zullen samen met de docent van de klas de leerlingen ondersteunen tijdens het spel. Het spel kan gespeeld worden met minimaal 12 en maximaal 32 leerlingen.
Waar?
Democracity wordt gehouden in de raadzaal van het stadhuis, Koningstraat 38, Arnhem.
Aanmelden
Meld uw klas aan via het online aanmeldformulier. Voor het huidige schoolljaar zijn nog een beperkt aantal plekken beschikbaar op; 31 maart, 2, 16, 25 en 30 juni.
Voortgezet (speciaal) onderwijs en mbo
Voor leerlingen van het voortgezet (speciaal) onderwijs en studenten van het mbo is in nauwe samenwerking met leerlingen en scholen een programma ontwikkeld. Het programma bestaat uit twee delen: kennismaken met democratie en democratie beleven door het spelen van een debat.
- De leerlingen krijgen op een interactieve en laagdrempelige wijze kennis en inzicht over de democratie (in Arnhem). Zij herkennen dat democratie ook voor hen is en over hen beslist. Daarnaast gaat het over democratie in Arnhem: hoe komt de gemeente tot een besluit dat ook jou raakt en wat voor invloed heb jij daar als Arnhemmer op? En wat er gebeurt als er geen democratie zou zijn.
- Leerlingen kruipen in de rol van een raadslid. Zij richten fictieve politieke partijen op en ervaren hoe de lokale politiek werkt. Door meningsverschillen uit te praten door met elkaar te debatteren en uiteindelijk een besluit te nemen door te stemmen. Leerlingen ervaren tijdens het debat dat overtuigen, overleg, argumentatie, meerderheid en overeenstemming nodig zijn in een democratische samenleving. Dat doen zij door net als echte raadsleden te spreken via de voorzitter in de microfoons.
Aan het programma kunnen minimaal 12 en maximaal 32 personen deelnemen.
Waar?
Het programma wordt gehouden in de raadzaal van het stadhuis, Koningstraat 38, Arnhem.
Aanmelden
Meld uw klas aan via het online aanmeldformulier. Voor het huidige schoolljaar zijn nog een beperkt aantal plekken beschikbaar op; 31 maart, 2, 16, 25 en 30 juni.
Bezoek op locatie
Raadslid in de klas
In het programma ‘raadslid in de klas’ komt een raadslid op bezoek in de klas om te vertellen hoe het is om raadslid te zijn. Waarom is diegene raadslid geworden? Wat houdt het in om raadslid te zijn? En op welke manier kun je zelf als inwoner invloed uitoefenen? Het bezoek aan de klas biedt de ruimte om door een persoonlijk gesprek met een raadslid dieper op deze vragen in te gaan en leerlingen te laten nadenken over hun eigen invloed op de democratie. Raadslid in de klas is geschikt voor basisscholen, middelbare scholen en het mbo. Het raadslid verzorgt de benodigde materialen en een presentatie.
Aanmelden
Meld uw klas aan via het online aanmeldformulier.