Conceptverzoek omgevingsvergunning

Wilt u eerst weten of uw bouwplan haalbaar is voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt? Met een conceptverzoek (voorheen vooroverleg) laat u uw plan door ons toetsen. We controleren ook of uw aanvraag compleet is.

Voordelen conceptverzoek (voorheen vooroverleg) 

Een conceptverzoek is nuttig als uw plan niet in het omgevingsplan past. Na het conceptverzoek weet u of het zin heeft om een aanvraag te doen voordat u (hoge) kosten maakt. U krijgt geen vergunning, maar een advies. 

Het conceptverzoek is vooral bedoeld voor kleine wijzigingen op, bij of aan uw woning, monument of bedrijfspand. Denk aan een aanbouw, dakkapel of schuur of de (her)bouw van een woning. 

Niet voor complexe bouwplannen 

Als u een groter en complexer bouwplan heeft, of als u een nieuw plan wilt ontwikkelen dat niet in het bestemmingsplan past, dan past een Nieuw Ruimtelijk Initiatief mogelijk beter. Denk bijvoorbeeld aan een sloop-nieuwbouw project of een transformatie van een kantoorgebouw. 

Conceptverzoek indienen 

U kunt uw conceptverzoek indienen via de vergunningaanvraag in het Omgevingsloket. U kiest dan voor deze optie bij stap 7 'Verzoeken indienen'.

Ga naar het Omgevingsloket  

Kosten 

Een conceptverzoek kost € 561. U kunt deze kosten vervolgens verrekenen bij uw vergunningsaanvraag. Meer informatie over de kosten vindt u terug in de legesverordening 2024.

Contact 

Bij vragen kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA). De ODRA behandelt voor ons de aanvragen voor omgevingsvergunningen.