Gratis tegelophaalservice tijdens het NK Tegelwippen 2023

Arnhem doet weer mee aan het NK Tegelwippen. We gaan de strijd aan met andere gemeentes om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor planten en bomen.

Door tegels te vervangen voor groen kan na een flinke regenbui het regenwater makkelijker de grond in zakken, waardoor er minder wateroverlast is. Ook zorgt groen voor verkoeling op hete dagen en wordt de stad een prettigere leefomgeving voor mens en dier. Vorig jaar wipten we samen 105.000 tegels en werden we de nummer 1 van Gelderland. Worden we dit jaar de nummer 1 van Nederland?

Gratis Tegelophaalservice

Tot en met oktober 2023 is er iedere eerste maandag van de maand een gratis Tegelophaalservice (behalve in augustus). U kunt dan de gewipte tegels uit uw (voor)tuin gratis laten ophalen als u er groen voor terug plant. Om in aanmerking te komen, moet er minimaal 2m2 en maximaal 20m2 aan tegels vervangen worden voor groen. Bekijk de spelregels en schrijf u in voor een van de ophaalmomenten via de website van Arnhem Klimaatbestendig.

Geveltuin aanleggen of buurt vergoenen

U kunt ook klein beginnen met tegelwippen en bijvoorbeeld een geveltuin aanleggen. En daarna uw tuin en misschien zelf wel buurt vergroenen. Voor een geveltuin of vergroening van de buurt moet u een Fixi-melding maken, zodat we hier akkoord op kunnen geven. Lees alles over het aanleggen van een geveltuin of vergroenen van uw tuin / buurt.

Tuintegels inleveren bij tegelinleverpunt

Alle inwoners van Arnhem kunnen tijdens het NK Tegelwippen 2023, van dinsdag 21 maart tot dinsdag 31 oktober 2023, gratis hun gewipte tegels inleveren bij een van de 2 tegelinleverpunten:

  • Stadsboerderij Presikhaaf: geen maximum aan aantal tuintegels/klinkers. Gratis groen cadeau bij inlevering van minimaal 20 tuintegels.
  • Stadsboerderij de Korenmaat: geen maximum aan aantal tuintegels/klinkers. Gratis groen cadeau bij inlevering van minimaal 20 tuintegels.

Aansluiten bij een groengroep

In veel Arnhemse wijken vergoenen buren samen met elkaar hun buurt. Vaak zijn deze groengroepen op zoek naar ondersteuning en/ of goede vergroeningsideeën. U kunt aansluiten bij een van de buurtinitiatieven of zelf één starten.

Meer informatie

Op de website van Arnhem Klimaatbestendig leest u meer informatie over het NK Tegelwippen en de tegelophaalservice. En over wat u nog meer kunt doen om klimaatverandering tegen te gaan.

De Tegelophaalservice wordt georganiseerd door platform Arnhem Klimaatbestendig en uitgevoerd door Tonny van Elferen, Van de Haar Groep, Dolmans Landscaping, PreZero en SIGHT Landscaping.