Huishoudelijke apparaten, meubels en woninginrichting

Het kan gebeuren dat uw bank, gordijnen, lamp, wasmachine of koelkast kapot gaat. Het repareren of vervangen kost geld. In principe zijn dit dagelijkse kosten waarvoor u zelf moet sparen. Ook als u een laag inkomen heeft. Er kunnen bijzondere omstandigheden zijn waardoor u hier niet voor heeft kunnen sparen. U heeft dan soms recht op bijzondere bijstand.

Of u recht heeft op bijzondere bijstand bekijken we per situatie. 

Wat u zelf kunt doen

Op verschillende websites worden gratis spullen weggeven. Soms vindt u daar wat u nodig heeft, zonder dat het u geld kost.

Reparatie gaat altijd voor vervanging. Gooi kapotte spullen dus niet weg maar kijk of het gerepareerd kan worden. Met kleine apparaten kunt u vaak naar het Repair Café bij u in de buurt. Ze kunnen het apparaat vaak nog een tweede kans geven.

Voorwaarden

Voor het aanvragen van bijzondere bijstand geldt een aantal voorwaarden. Zo kunt u kunt mogelijk bijzondere bijstand voor huishoudelijke apparaten, meubels en woninginrichting krijgen als:

 • er geen mogelijkheden zijn om via een andere manier aan de spullen te komen
 • het nodig is dat u het heeft
 • er geen mogelijkheden waren om te sparen voor de kosten
 • de kosten niet zijn ontstaan door uw eigen schuld

Kijk voor alle voorwaarden op de webpagina Bijzondere bijstand.

Voor de vergoeding die u krijgt zijn maximale bedragen vastgesteld. Hoeveel we vergoeden krijgt hangt af van het product en van uw persoonlijke situatie.

Huishoudelijke apparaten 

Wilt u bijzondere bijstand aanvragen voor huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers, dan gelden de algemene voorwaarden voor bijzondere bijstand.   

Koelkast, wasmachine en kookplaat 

Is uw koelkast/koel-vriescombinatie, wasmachine of elektrische/inductiekookplaat kapot? Laat deze dan staan. Er komt eerst een monteur. Deze kijkt of het apparaat echt stuk is. Ook kijkt de monteur of het apparaat energiezuinig is. Als het apparaat energiezuinig is en gemaakt kan worden, dan regelen wij de reparatie voor u. Is het apparaat niet energiezuinig en kan het ook niet meer gerepareerd worden, dan krijgt u mogelijk een vergoeding voor een nieuw apparaat.

Voorwaarden nieuw apparaat

 • het apparaat moet energielabel A,B,C of D hebben
 • het moet zo goedkoop mogelijk zijn
 • voordat u het apparaat koopt moet u een offerte of printscreen aan ons laten zien
 • hierop moeten uw naam en adres staan
 • u moet ditzelfde apparaat ook kopen. 
 • u stuurt een kopie van uw aankoopbewijs naar ons toe
 • bewaar het originele aankoopbewijs, omdat wij dit kunnen controleren
 • deze bijzondere bijstand is een gift. Maar koopt u een ander apparaat dan in de offerte staat kunnen wij de vergoeding terug vragen.

Meubels en woninginrichting 

Voor meubels en woninginrichting (bijvoorbeeld behang, verf, gordijnen) kan ook bijzondere bijstand worden aangevraagd. Hiervoor gelden de algemene voorwaarden voor bijzondere bijstand. Een vergoeding hiervoor is op basis van tweedehandsprijzen.

Aanvragen 

Bijzondere bijstand voor huishoudelijke apparaten, meubels en woninginrichting kunt u aanvragen via de pagina Bijzondere bijstand aanvragen